Werken met Pomodoro techniek

Eén van de beste tijdmanagement technieken schijnt de Pomodorotechniek te zijn. Hoog tijd om dit eens uit te proberen of dit ook voor mij werkt.pomodoro techniek tijd timemanagement effectief

Resultaten van de Pomodoro techniek

Francesco Cirillo, de bedenker van de Pomodoro, belooft deze resultaten:

 • Bewuster worden van je keuzes en besluiten.
 • Je motivatie vergroten en constant houden.
 • Minder stress ervaren doordat je het concept van tijd anders gaat ervaren.
 • Je focus en concentratie vergroten door het aantal interrupties te verminderen.
 • Je vastberadenheid om je doelen te halen vergroten.
 • Je schattingsvermogen verbeteren.
 • Je manier van werken en studeren verbeteren.
 • Je vastberadenheid vergroten om het te blijven toepassen in complexe situaties.

Hoe werkt de Pomodoro techniek?

Je verdeelt je tijd in blokken van een half uur. Je bepaalt wat je gaat doen en je zet de wekker op 25 minuten. Je laat je in deze 25 minuten dus ook door niets en niemand afleiden. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze en doe je iets anders.

Na 3 à 4 keer 25 minuten gewerkt te hebben,neem je een langere pauze van ongeveer 20-30 minuten.

Waarom is de Pomodoro techniek effectief?

Door de korte tijdsblokken werkt je geconcentreerder. Je bent gemotiveerd om je niet te laten afleiden en de tijd vol te maken.

Pomodoro Formulierenpomodoro techniek formulieren

Op de Pomodoro Activity Inventory Sheet schrijf je alles op wat er in je opkomt wat je nog zou moeten doen. Op de Pomodoro ToDo Today work sheet schrijf je de taken die je vandaag wilt doen. Per taak schat je in hoe veel pomodo’s je hieraan kwijt bent. Aan de onderkant van het formulier houd je bij welke afleidingen er waren tijdens je Pomodoro.

Aan het eind van je taak bekijk je het verschil tussen je ingeschatte pomodoro’s en de tijd die je werkelijk nodig hebt gehad. Op deze manier leer je beter inschatten hoe lang je ergens mee bezig bent.

Handige app voor de Pomodoro techniek

Zoek in de appstore naar Pomodoro en je vindt veel verschillende apps. (Ik gebruik android).

Brain Focus:
Simpel en makkelijk. Klokje en takenlijst. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. Makkelijk instellingen aanpassen, tijd en meldingen.
Productivity Challenge Timer:
Timer, projecten toevoegen, prestaties, statistieken (zien hoeveel je hebt gewerkt). Uitgebreider, reclame is vervelend.
Goodtime – Pomodoro Timer:
Heel simpele timer (zelf idee als brain focus). Kan zelf instellen hoe lang de tijd van pomodoro of pauzes moet zijn en hoe je meldingen krijgt.
Pomodoro Timer:
Liep vast

Mijn ervaringen met de Pomodoro techniek

Ik heb nog niet met de formulieren gewerkt, maar de wekker gebruiken levert veel op. Als de wekker gaat wil ik vaak nog verder omdat ik dan lekker bezig ben. Maar juist even iets anders doen, maakt dat ik daarna weer geconcentreerder aan de slag kan. Het kost wel discipline en het is essentieel dat je je taken goed omschrijft. Ik merk dat ik anders weer andere dingen ga doen.

Bij dit artikel schrijven zoek ik  op internet naar informatie en binnen de korste keren zie ik andere nuttige informatie waar ik meer over wil weten (b.v. mindmapping). Dan is het belangrijk om gefocust te blijven op waar ik mee bezig ben.

 

Gratis Pomodoro week

 

Lees hier het gratis e-book ‘The Pomodoro Technique’

Wat is jouw ervaringen met de Pomodoro techniek?

Bron: Wikipedia, Lifehacking.nl, Timemanagement.nl

Geplaatst in Tips en Trucs en getagd met , , , , , .

3 reacties

 1. Pingback: Mijn ervaring met de Pomodoro techniek -

 2. Het lijkt me heel fijn een beetje time-manegement. Ik merk idd dat ik vaak nogal chaotisch werk. Ben sinds kort heeeel druk met oa koken. 25 minuten koken en dan stoppen is vaak geen optie omdat er dan net toevallig iets moet gebeuren. Roeren bv of hittebron lager/uit etc. hoe los ik dat op? Mag het ook 45 min per keer zijn?

  • Hoi Sandra,
   Leuk dat je reageert. Het is 25 minuten omdat dit te overzien is en je weet dat je ‘nog even moet volhouden’. Maar er zijn heel veel apps die je kunt gebruiken en daar kun je de tijd zelf instellen. Dus natuurlijk kun je dan ook 45 minuten instellen. In een volgende blog zal ik een aantal handige apps beschrijven.
   Groetjes Angèle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *