Online coachen, hoe effectief is het?

De eerste reactie over online coachen is vaak dat het onpersoonlijk is. Bij coaching moet je iemand toch zien? Mensen denken dat online coaching niet diepgaand kan zijn. Maar het tegendeel blijkt waar te zijn.koptelefoon

Als ervaren (online) coach heb ik gezien dat online coachen juist een aantal extra voordelen biedt:

Laagdrempelig

Online coachen is vaak een manier voor mensen om kennis te maken met jou als coach. Je kunt bijvoorbeeld een gratis webinar geven over een bepaald thema en op deze manier laten zien wat jij als coach in huis hebt.

Eigen omgeving

Cliënten zijn bij online coachen thuis in hun eigen omgeving, dit zorgt ervoor dat ze vaak een stapje dieper durven te gaan. Ik was aangenaam verrast toen ik een NLP oefening deed met cliënten via een webinar. Ik had zelf verwacht dat dit niet veel zou opleveren, want als coach wil ik zien hoe iemand reageert. Maar in de reacties achteraf bleek dat veel cliënten enorm geraakt waren en tot inzichten waren gekomen. Dit heeft alles te maken met hun eigen omgeving en niemand die toekijkt, waardoor ze opener durven te zijn.

Meer contact momenten

Bij 1 op 1 coaching zijn de gesprekken vaak wekelijks of tweewekelijks. Bij online coaching is het mogelijk de vraag direct te stellen, bijvoorbeeld via de mail, whatsapp, in de coachingsgroep of via een skype afspraak tussendoor.

Online groep

Als laatste een extra voordeel als je ook werkt met online groepen. Als coach geef je vaak dezelfde soort adviezen. Ik merkte in mijn begintijd, toen ik met emailcoaching werkte, dat ik mijn cliënten dezelfde soort antwoorden stuurde. Dit koste heel veel tijd en ik vond het zonde dat de andere cliënten mijn antwoorden niet konden lezen. Ik heb toen een internetgroep opgericht, waar cliënten hun opdrachten op konden plaatsen en ook hun vragen konden stellen. Op deze manier gaf ik antwoord en konden alle andere leden meelezen en hier wat van leren. Een geweldige bijkomstigheid is dat cliënten elkaar ook gaan ondersteunen, want we weten heel goed hoe het zou moeten. Dit ontlaste mij als coach.

Zelf leren online te coachen? Doe mee met de e-cursus Leer online coachen!

 

 

Geplaatst in Blog, Online coachen en getagd met , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *