Hoe begin je een vlog?

Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is. (bron: wikipedia).

Vloggen heeft de toekomst, mensen vinden het vaak veel makkelijker om een filmpje te kijken (of luisteren) dan om een hele tekst op internet te bekijken. Kijk maar eens naar het toenemende aantal populaire youtube vloggers.

Een vlog beginnenHoe begin je een vlog? vloggen

Stap 1: Het onderwerp

Waar wil je over vloggen? Wil je gewoon je leven delen of wil je vloggen zakelijk inzetten. Maak een lijst met onderwerpen waar je over kunt vloggen. Bij zakelijke vlogs is het verstandig om korte vlogs te maken. Mensen kunnen zich vaak maar 1 tot 2 minuten echt concentreren.

Stap 2: Opname materiaal

Waar ga je jouw vlogs mee opnemen? Heb je een professionele camera of neem je gewoon met je telefoon op. Lees ook mijn blog over vloggen met je smartphone.

De kwaliteit van vlogs verschillen nogal, bij zakelijke vlogs is de kwaliteit natuurlijk belangrijker. Met twee camera’s opnemen kan dan slim zijn, dan kun je vanuit verschillende kanten een film monteren waar mensen langer geboeid naar kijken. Met één camera is het vaak een stilstand  beeld, wat soms saai wordt om lang naar te kijken. Maar het scheelt natuurlijk veel monteer werk als je met één camera werkt.

Stap 3: Monteren

Deze stap kun je uitbesteden zodat je een perfecte (zakelijke) vlog krijgt. Maar dat is voor veel ondernemers een te grote uitgave. Je kunt dus ook zelf aan de slag. Met programma’s als iMovie (apple), moviemaker (windows) en youtube bewerker kun je gemakkelijk een video monteren.

Zorg dat je een titelscherm hebt (niet te lang), je website of logo in beeld hebt (onderaan of in een hoekje) en een aftiteling, zodat kijkers door kunnen klikken naar je website.

Stap 4: Uploaden

Zorg dat je een youtube kanaal hebt met een duidelijk titel en omschrijving. Maak een korte introductievlog waar in je vertelt waar jouw kanaal overgaat.

Upload je vlog en geef je blog een omschrijving mee en duidelijke zoekwoorden.

Stap 5: Je vlog delen

Deel je vlog op je eigen website en/of nieuwsbrief en op social media. Deel niet op hetzelfde moment je vlog op al deze kanalen. Dan zien veel vrienden jouw vlog meerdere keren, dan kan irritaties opwekken.

 

Live uitzenden?

Je kunt ook live uitzenden via onder andere Facebook live, Youtube live, Google Hangout of Periscope. Hierover later meer.

 

Geplaatst in Bloggen en Vloggen, Tips en Trucs en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *